<<< 1. Levesek egytálételek >>>
![]() |
A leveseket és a tartalmas leveseket, leveses egytálételeket egy csoportba gyűjtöttem, mivel elkészítésük hasonló. A magyar leveses fajta, és az elmúlt évtizedek igazolták hogy az is marad. Mindenféle zöldségből, húsból, szárnyasból, gyümölcsből lehet levest készíteni. A leveseket rántással, habarással, lisztszórással sűríthetjük. A krémleveseket tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük (legírozzuk). A levesek értékét részben meghatározza a színük is. A szép levesszín elsősorban az alapanyagokból kioldódott színanyagok, másodsorban a sűrítéshez használt járulékos anyagok adják. |
A levesek elkészítéskor a következő dolgokra kell ügyelni:
csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk,
a leveseket mindig lassan, egyenletesen főzzük, így jobban kioldódnak az alapanyagokból az ízek és a zamatok,
óvatosan fűszerezzünk, mert az erős fűszerek csökkentik a leves után következő ételek élvezhetőségét.
Levesek, egytálételek
Fejtettbableves csülökkel | Sütőtökkrémleves |
Káposztás bableves | |
|
|
||||||||||||
Hírek
A Retró alapja igazából a nosztalgia. A honlappal a célunk mégsem a divathullám kielégítése volt. A Planétás szakácskönyv a nyolcvanas években volt nagy siker. Az akkori - ma már egy kicsit kalóriadúsnak mondható - étkezési kultúrát próbálta nem hétköznapi ételekkel színesíteni. Kicsit kevesebb zsiradékkal, több zöld-körettel ezek az ételek ma is megállják a helyüket. Reményeink szerint, sok fiatal háziasszony, és háziember, kollégiumi diák vállalkozik majd a receptekben leírtak megvalósítására.