MENÜ

 

<<<  1. Levesek egytálételek >>>

Levesek egytálételek lista

 

leves.jpg

A leveseket és a tartalmas leveseket, leveses egytálételeket egy csoportba gyűjtöttem, mivel elkészítésük hasonló. A magyar leveses fajta, és az elmúlt évtizedek igazolták hogy az is marad. Mindenféle zöldségből, húsból, szárnyasból, gyümölcsből lehet levest készíteni.

A leveseket rántással, habarással, lisztszórással sűríthetjük. A krémleveseket tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük (legírozzuk). A levesek értékét részben meghatározza a színük is. A  szép levesszín elsősorban az alapanyagokból kioldódott színanyagok, másodsorban a sűrítéshez használt járulékos anyagok adják.

A levesek elkészítéskor a következő dolgokra kell ügyelni:

  • csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk,

  • a nyersanyagokat mindig azonos nagyságúra daraboljuk,
  • a leveseket mindig lassan, egyenletesen főzzük, így jobban kioldódnak az alapanyagokból az ízek és a zamatok,

  • óvatosan fűszerezzünk, mert az erős fűszerek csökkentik a leves után következő ételek élvezhetőségét.

 

Levesek, egytálételek

 

Fejtettbableves csülökkel Sütőtökkrémleves
Káposztás bableves

Fejtettbableves csülökkel

Káposztás bableves

Lencse szalonnával

Palócleves

Sonkarizottó

Soproni lakodalmas leves

Sütőtökkrémleves

Szíve-nyelve leves

Szolljanka

Újházi-tyúkleves

Zöldborsó krémleves

Szegedi csirkegulyás

 

 


Hírek

  • Retró
    2009-10-12 13:03:05

    A Retró alapja igazából a nosztalgia. A honlappal a célunk mégsem a divathullám kielégítése volt. A Planétás szakácskönyv a nyolcvanas években volt nagy siker. Az akkori - ma már egy kicsit kalóriadúsnak mondható - étkezési kultúrát próbálta nem hétköznapi ételekkel színesíteni. Kicsit kevesebb zsiradékkal, több zöld-körettel ezek az ételek ma is megállják a helyüket. Reményeink szerint, sok fiatal háziasszony, és háziember, kollégiumi diák vállalkozik majd a receptekben leírtak megvalósítására.

Asztali nézet